Búcsúajándék

  Aragcsa mongol gépkocsivezető volt. Azért írom, hogy volt, mert elég beteges, meggyötört ember, három kiskorú gyerekkel és szintén beteges feleséggel. Ki tudja élnek e még?
  Én a nevét feltétlen a Guinness könyvben olvasnám legszívesebben a jószívű emberek címszó alatt. Hogy miért? Hát ezt fogják most megtudni e rövidke történetből.
  Az eset 1968 novemberében történt meg velem. Baronurt repülőterén. A kis földtani térképező csoportunk, munkánk befejezése után hazautazott Budapestre. A pusztai repülőtérre elkísértek mongol munkatársaink, kik a közös munka során barátainkká váltak. Mongol szokás szerint valami csekély ajándékot illő adni és elfogadni, ami az őszinte barátság jelképe és örök emlék marad, amire szívesen visszaemlékezünk évek távlatából.
  Én is, mint a többi kollégám igyekeztem egy kis magyaros ajándékkal búcsúzkodni. A mongoloknál az a szokás, hogy az ajándékot egy perces szertartás keretében kell két kézbe adni és általában egy kis selyem, vagy vászondarabra helyezni. Itt jegyzem meg, hogy az ajándéknak sohasem az értékét nézik. Lehet az egy doboz gyufa, vagy akár egy gyöngyszem, egy szép kő, vagy esetleg egy szem kockacukor. Mind egyformán érték a megajándékozott, vagy ajándékozónak.
  Sorban elköszöntem minden kedves barátomtól, csak Aragcsa húzódozott mindig hátrább. Már csak a neki szánt ajándék volt a zsebemben, de nem tudtam átadni. Már majdnem minden kollégám felszállt a gépre, amikor megláttam Aragcsát lehajtott fejjel lassan felém jönni. Megállt előttem kissé félszegen és én sietve nyújtottam át ajándékomat neki. Nagyon köszönte, aztán felemelte fejét, közelebb lépett a szemembe nézett, s ekkor észrevettem, hogy csurognak könnyei... Egy kis szünet után lassan, remegő szájjal, suttogva mondta – Ne haragudj rám, de nem tudok ajándékot adni, mert nincs semmim, nagyon szégyellem magam. Semmi emléknek valóm nincs, amit neked tudnék adni, de ha nem sértődsz, meg és azt akarod, hogy az én lelki békém nyugodt legyen, csak így kendő nélkül fogadd el ezt a húsz tugrikos bankjegyet. Otthon vegyél a gyermekednek rajta valamit. -
  A meghatottságtól nem tudtam szóhoz jutni, azután magamhoz térve megpróbáltam neki elmagyarázni a következőt: – Nézd Aragcsa én itt jóval több fizetést kaptam, mint te, tedd el ezt a pénzt, a gyermekem úgyis kap ajándékot inkább költsd a családodra. – Mint, akit letaglóztak úgy nézett rám, sértődött arccal mondta, ne bántsam meg őt a visszautasításommal, mert neki nem lesz nyugalma ezek után a földi életében. De fogadjam el ezt, amit ő jó szívvel adni tud.
  Könnyezve öleltük egymást, majd szaladtam a gép feljárójához. Már csak rám vártak. A repülő ablakából még láttam Aragcsa mozdulatlan alakját, ahogy a felszálló gép után néz...
  Utóirat: a húsz tugrikost még most is őrzöm emlékeim között az első helyen. Titkát csak én ismertem idáig. Értéke felbecsülhetetlen számomra. (A fotók ráklikkeléssel nagyíthatók.)
Dedik János a mongol pusztán lóháton 1966-ban

Dedik János jurta táborban 1966-ban