A tűsarok

Amikor ez az eset megtörtént, még Rákoshegy nem tartozott Budapesthez. Jóval később lett fővárosunk tizenhetedik kerületének része.
  Akkor még bakterház állt a főutat lezáró sorompó mellett. Ez az őrház volt hivatva arra, hogy a Szolnok felől érkező egyvágányú vasútpályát négyvágányúvá tegye. Mielőtt befutott a vonat a bakter dolga a szerelvényt egy üres vágányra terelni.
  Aki a vonathoz, vagyis a vasútállomásra igyekezett, az a község ezen oldalán, a legrövidebb utat választva a sínek mellett a bakterház előtt haladt el.
  A község egyetlen főutcáját Baross utcának hívták, abban az időben még macskaköves nagyon rossz állapotú utca volt. Itt az út mellett közvetlen a kanyar után a bakterházzal szemben állt a Cigány borbély háza. Először csak bérelte, mert igen alkalmas volt a borbélyműhelynek. Később megvette részletre. Emlékszem, még két nagyon fényesre suvikszolt cintányér jelezte a férfifodrász jelenlétét és nyitva tartását. Ha az üzlet nyitva volt, akkor a réztányérok kint lógtak a felirat mellett. Ha zárva volt a tányérok bekerültek az üzletbe.
  A borbélymesternek a nevén kívül sok köze nem volt a cigányokhoz. Nem volt már túl fiatal, de életerős, szorgalmas emberként tisztelte minden kuncsaftja. Itt lakott és dolgozott feleségével, aki ugyan nem volt fodrász, de az üzletet ő tartotta rendben. A felesége, akinek már a nevére sem emlékszem, jóval fiatalabb korosztályhoz tartozott, mint a férje. Arra viszont nagyon is jól emlékszem, hogy milyen szép nő volt. Suhanc koromban barátaimmal számtalanszor elmentünk az üzlet előtt, csak azért, hogy a szépasszonyt láthassuk. Mindig kibontott hosszú fekete hajat viselt. Még az üzletben is nagyon divatosan öltözködött. De nemcsak mi fiatalok figyeltünk fel a szépasszonyra, hanem sok férfinak is beszédtémája volt. A feleségekről nem is szólva, akik könnyen hajlamosak egy kis féltékenységre.,
  Hogy a szépasszony szépségét, kedvességét kitől örökölte, azt nem tudni, csak azt, hogy jelenlétével az üzlet forgalmasabbá vált, mint a község másik fodrászata.
  Egyik napon a férje kérte feleségét, hogy az esedékessé vált a fodrászkellékek vásárlásáért Pestre kell utaznia. A feleség szívesen vette a megbízatást, hiszen máskor is volt már vásárló körúton...

  A kazánfűtő még egy lapát szenet dobott a tűzre, aztán becsukta a kazán ajtaját. Intett a mozdonyvezetőnek, aki a kémlelő nyíláson figyelte a vasútpályát. Kétszer meghúzta a gőzsíp kallantyúját, jelezve, hogy a szolnoki sebes az állomáshoz közeledik.
  Ezalatt a bakter ellenőrizte, hogy a váltó jó helyre ereszti-e a szerelvényt. Minden rendben, állapította meg. A sorompót már öt perccel ezelőtt leengedte...

  A szép fodrászfeleség azon a napon is úgy, mint máskor elindult a vasútállomásra, korallpiros ruháját vette fel, fekete tűsarkú cipőjéhez és fekete ridiküljéhez. Hosszú fekete haja lobogott a kora délelőtti szélben.
  Ma talán a távoli vonatfütty késztette, szaladásra, nem tudni, csak annyit, hogy nagy árat fizetett érte... A rövidített utat még jobban le akarta rövidíteni, így a sínek között rohant, mikor tűsarkú cipője a vágány váltói közé szorult. Lábát nem tudta idejében kiszabadítani a csattal erősített cipőből. A szolnoki sebes vezetőjének csak annyi ideje volt, hogy sípoljon, miközben a szerelvény kerekeit csuszásra kényszeríttette, de a tragédiát megakadályozni már nem tudta...

  A fodrász műhely napokig zárva volt.
  A temetésre engem is elvittek a szüleim. Annyi virágot addig még nem láttam együtt, de talán embert sem. A község lakosságának nagy része lerótta kegyeletét, a nők megfeledkeztek minden rosszindulatú megjegyzésről.
  Azután a fodrászműhely újra megnyílt, de a réztányérok már nem csillogtak olyan fényesen, mint azelőtt.