Az öreg kommunista

Rátfaháza kisváros, abban lakik egy esztergályos.
Így kezdeném a mesét, ha mese lenne, de a mese valóság, találják ki mi ebben az igazság!
   Bármily hihetetlennek tűnik az egész, döntsék el Önök, ki a merész. A kisöreg, aki büszke arra, hogy kommunista volt az apja, anyja. De a történet most kezdődik igazán, a mi kommunistánk a város szélén élt a tó partján! Itt kezdett új életet teremtve, csak a nyugdíjáért járt a városba négyhetente. Nagyon kevés a pénz, megélni oly nehéz!
   Felesége, lánya nagyon szerette, de mit tehet, ha a hobbija a kedvence? Imádta a horgászást, s a halat megette, még léket is vágott a jégen, hogy a halat etesse! Testvére és a rokonság a városban élt, míg ő itt henyélt.
   Nem is olyan régen a vasútnál kezdte, úgy negyven éve. Ott tanult, ott lett segéd, pártmunka is akadt elég! Akkor- tájt a sportot is szerette, de a kocsmát se kerülte.
   A labda szállt, akár az évek, kommunistánk egyre szerényebb. A munkáját becsülettel ellátta, s a múltját sem bánta. Közeledett a nyugdíj, még egy félév gondolta, de erővel még jól bírta. Így hát úgy döntött, a nyugdíj ráér, a halak hadd szaporodjanak még!
   A főnökök súgtak-búgtak, amit a kollégák is megtudtak. Kiderült azonban, elbocsátás lesz nyomban. Még egy félév és nyugdíjba mehetne, ha a vasúttal egyezne. De a vasút nem tágít, csak az elbocsátás számít.
   Ez alatt barátunk mit tehetne, protekció után kutat, keresve. Van orvos, ki megérti bánatát, s rögtön keres rá megoldást.
 – Kivizsgáljuk alaposan! – biztos akad betegség, amit gyógyíthatunk még – és betegállományát igazoljuk azon nyomban, különben is a vizsgálat sokáig eltart, vasutas-kórház csak egy van! Minden másnap egy vizsgálat! – ennyit csak kibír? – Így múlik majd el az idő, amíg a nyugdíjig elér, – szólt az orvos és felírta azt, amit megígért.
 – Kezdjük a vizsgálatokat a fejnél. Holnap csináltat egy szemvizsgálatot, holnaputánra kész, másnap elhozza, közben a halat is kifogja. – S ha unja a család a sok halat, nekem is hozhat, ha marad. Utána való nap a fül és gégészeti osztályra menjen, persze kényelmesen nehogy elessen! Pesten is sétálhat eleget, rokonságot is kereshet.
– Ha a nyakán találnak meszet, ez elég is lehet. – Derekára panaszkodjon, s reumáról ne szóljon, az egy későbbi eset, amelyet gyógyvíz kúrával kezelhet. – Ez mindenkivel megeshet – a gyógyfürdőbe járás is egy hónap, amit hamar megunhat, ezért hagyjuk a végére. – Nehogy elunja végtére.
 – Én majd szabadságra megyek, hetekig nem leszek! – A nővérke mindent elintéz, a felülvizsgálat sem nehéz. – Csak türelem és minden rendben lesz, nyugdíjig munkába úgyse megy, elküldeni nem lehet ezt a törvény sem engedi meg.
   Az öreg kommunista nem rajongott mindezért, de ha munkája már nem kell, így törleszt a vasútnak mindenért.
   Elérkezett a nyugdíj napja, tízezer forint lett a nyugdíjalapja. Ebből éljen meg szegény, aki mindent megtett a rendszerért. Nem maradt más hátra, ez lett a becsületes munka ára!
   Most horgásztanyáján él a kisöreg, lesi a halakat, amíg lehet. Jó barátságban él mindenkivel, a szomszédok ezt nem is felejtik el. Az állatokat szereti, kutyáját is meglesi, nehogy csirkét lopjon szegény, mert a tyúk így is kevés.
   A minap megesett, hogy kommunistánk nagyot esett, bokáját törte szegény, de jó szíve megmaradt, mert macskáját sem zavarta el pedig terhes maradt. Sőt dédelgette, pátyolgatta, midőn körbevették a kis cicák, akik megszerették. A ház felett körözött egy nagyobb fajta papagáj, aki gondolván, itt csak jó ember lakhat tán, ha ennyi négylábú a háznál megmaradhat. Egy pár nap elteltével, besétált az ablakrésen, és leült egy szoba széken. Öreg kommunistánk nagyot nézett, hol szerezzen egy fekhelyet szegénynek. Ez is megoldódott a szomszédok jóvoltából, kalitka is akadt, valamelyik padlásról.
   Népes lett a kis tanya, együtt eszik a sok kiscica, kutya. A papagáj puszit oszt! – mindenkinek most. Így lett vidám a kis ház, boldogabb, mint száz más.
   A szomszédok szívesen látogatják, akad ennivaló, innivaló bőven, ha arra jársz, meggyőződhetsz könnyen.

   A kisöreget mindenki szereti, aki jóindulattal teli, mert ő is az, hiába is mondják kommunista voltál! – az is maradtál!