Találkozások

(Ebben a kis elbeszélésben két különböző típusú fiatalember találkozik, úgy mintha ismernék egymást)

  – Szervusz te úri gyerek! Így szól, a mai vagány srác, akinek látása megzavarja az emberi szemek pupillatágulásának határait, és erősen pislogni kezd. A sűrűn tetovált test vasúti kocsi oldalára emlékeztető grafitizált változata, egyes emberek idegösszeroppanását idézik elő. Miközben a fején lévő hajcsomók az égre meredezve úgy állnak, akár az össze-vissza telepített szélerőművek.
  A nyakkendős csak úgy egyszerű változatban, hidegen, szünetet tartva (a nagyobb hatás kedvéért), hogy ezzel is jelezze korának hovatartozását és úri mivoltát. Látszik rajta, hogy ez a beszélgetés régi ismerősével kényelmetlen neki főleg mások előtt, amire ő bizony sokat ad. Szem előtt tartva „embert barátjáról” szóló mondást. Ezek után várja, hogy a régen elfelejtett, vagy talán soha nem is ismert ismeretlen szólaljon meg először. Neki úgy sincs mondanivalója az ilyen trehányul kirojtozott, fesledező nadrágszárba bujtatott, cinegelábbal rendelkező, szakadt farmerben. Önmutogatásban járatos, ugrabugráló fiatalemberrel. Arról nem is beszélve, hogy a derekán lógó lánc, amely elöl a térdkalácsát veri, hátul a tomporát megkerülve visszakanyarodik, és derékszíjában végződik.
  A kínos üres pillanatok, válaszköszönésre kényszerítik. – Szevasz, a köszönés megdermedve hagyja el félig csukott szája szögletét.
  – Mi van veled? – csak nem esküvőre készülsz így kinyalva. Nyakkendőben, öltönyben, fényes cipőben, jé és a lábadon nincs tornacipő, micsoda időket élünk, nagyapáink jártak ilyen cuccban, mint te. Micsoda hajad van, nem ismerek rád, le van nyalva! – nahát. Nadrágtartót hordasz? – te, meg vagy buggyanva. Tán még a pólót sem ismered, vagy derogál neked a modern divat. Hogy mész el a diszkóba ilyen szerelésben, egy lány sem táncolna veled. Biztos rajtad vihogna az egész diszkó. De lehet, hogy te csak a Zeneakadémiára jársz táncolni. Esetleg bujkálsz valaki elöl, hogy ne ismerjenek fel? Ilyen szerelésben járhattak az őseink, de azok is csak azért, mert nem ismerték a jó kényelmes cuccokat. Azok még a futball- meccsre is, meg a lóversenyre lakkcipőben jártak. Biztos nem is érzed jól magad ilyen szerelésben, csak játszod itt előttem az úrfit.
  – Na idefigyelj! – te űber okos, ha én ilyen slamposan lennék öltözve, biztos, hogy nagyon elszégyellném magam a tükör előtt. De, hogy az utcára menjek, annak még a gondolatától is rosszul lennék. Mert azt hinnék csüngőkkel az oldalamon, hogy a Lipót mezőről jövök. Vagy éppen oda igyekszem felvételre, de lehet, hogy a hajviseleted után valami elfajzott űrlénynek gondolnának. Egy biztos, hogy az ilyen öltözék - ha ugyan ezt öltözéknek lehet nevezni -  nem nekem való. Az biztos, hogy, aki valamit is ad magára, az így nem jelenik meg embertársai előtt.
  – Neked fogalmad sincs róla, hogy a lányok mennyire buknak azokra a fiúkra, akik modernül öltözködnek, van tetkójuk, főleg, ha egy pár érdekes helyen pirszing díszeleg rajtuk. De lehet, hogy te még azt sem tudod, hogy mi az a tetkó? – a test ékszerről nem is beszélve! Hát ez a tetkó, ami rajtam díszeleg: a karjaimon, a mellemen; de ha legközelebb találkozunk, már más testrészemet is megcsodálhatod – tudod erre igazából, buknak a csajok.
  – Én még, akkor sem csinálnék majmot magamból, nincs olyan lány, akiért képes lennék ilyesmire!

  – Na szevasz, és ezzel ott hagyta volt osztálytársát.