Kertésznadrág

KERTÉSZNADRÁG
(50-es villamoson történt)

  Mint ismeretes a sorozatok világát éljük. A TV, Rádió, folyóiratok vég nélküli, hosszú folytatásos műsort közölnek. Én miért nem gyűjthetem össze, sorozat alakjában, a kedvenc, de agyon szidott 50-es villamoson történteket, írást, érdemlő eseményeket.
  Kertésznadrág! Történt a délutáni órákban. A napokban ugyan úgy, mint minden nap az 50-es villamosra szálltam a kora délutáni órákban. A kocsi természetesen tele volt, mint mindig. Igyekeztem az ajtótól beljebb jutni. Felfedeztem egy üres kapaszkodót, így viszonylag stabilan álltam. Három megálló után, a szembeni ülésről felállt egy kb. 30-év körüli fiatalember, és szólt, hogy üljek le. Milyen figyelmes gondoltam. Láthatta rajtam az éveim múlását. Nagyon meglepődtem. Még sok megállót utaztam, így gyorsan megköszönve helyet cseréltünk.
  Igyekeztem kényelembe helyezni magam, és szemrevételeztem az udvarias férfit. Egy nagyon piszkos, teli festékkel, pecséttel, valaha sötétkék kertésznadrág féle volt rajta. A fején szintén egy agyon csöpögtetett kendő, mely körbetekerve, félig hátra lógva csüngött lefelé. Ahogy végig néztem rajta, a lábán egy agyon kopott fűzőnélküli lábbeli, valamikor tornacipő lehetett, de ez sem biztos. Ez biztos szobafestő, vagy hatalmas csöveket belülről mázoló lehet. De kitudja? Az utastársak igyekeztek mellőle elhúzódni. Valószínű a festékszag, meg a terpentin erős illata keveredett a kőbányai sör maláta szagával, ami erősen sugárzott belőle. Amiből ő biztos nem érzett semmit, de az én orromat csiklandozta a sokféle festék illat. Dülöngéltem jobbra-balra, féltve a világos öltönyömet. Te jó Isten remélem, megúszom, egy kis festékszaggal. De mitévő legyek? Áljak fel gyorsan, s nekem is át kéne adnom a helyet.  De kinek, ahogy elnézem, minden utas fiatalabb nálam. Az mégsem járja, hogy egy fiatalabb személy üljön le. Legalább most szállna fel egy terhes asszonyka, vagy legalább egy vak emberke.
  Hirtelen arra gondoltam, hogy hátha friss a gitt, vagy a festék, és nyomott hagyott az ülésen! Fel kellett volna állnom rögtön, megnézni a ruhámat, de visszatartott a férfi enyhén ecetes, mosolygós arca. De lehet, hogy le kellett volna szállnom. Ha felállok, netán az én ruhám is festékes lehet, ha egyáltalán feltudok – állni, és nem ragadom oda.
És mit, szólt volna az udvarias festő, hogy most ültem le és máris leszállok. Így hát maradtam a helyemen. Bízva abban, hogy csak lesz valaki, akinek átadhatom ezt a jó helyet. Máskor mindig akad egy kismama, vagy csecsemő. De fölpattannék, s rögtön! Az utasok közben cserélődtek, csak ez az udvarias férfi, nem hajlandó leszállni.
  Abban reménykedtem, hogy előbb elhagyja a kocsit, mint én. De nem akart leszállni, de én bizony közeledtem a Madarász utcához. Kénytelen voltam felállni, nagyon lassan, a jobb kezemmel magam alá nyúlva, tapogatva azt a helyet ahol úgy éreztem, hogy a gitt, vagy a festék megfoghatta ruhámat. Nagyon kényelmetlen volt a helyzetem, mert még azt hihették az utasok, hogy tapogatom a saját nadrágom hátsó részét. Teljes a siker, fel tudtam állni, nem ragadtam az üléshez. A vélhetően festő, látva, hogy leszállásra készülök. Szélesre húzott szájjal rám vigyorgott. Mit tehettem mást, én is visszavigyorogtam egy bárgyú mosollyal. Aztán leszálltam, és csak a terpentin, és a sör gyár illata kísért hazáig.

Budapest.2015,