Fokhagyma

FOKHAGYMA

  Ünnepek előtt elszégyellve magam, akaratom ellenére, szemtanúja voltam a következő esetnek.
Az ötvenes villamoson utaztam, mikor ez a szégyenletes dolgot vettem észre.
  Egy idős néni a kis kétkerekű bevásárlókocsiját húzta maga után. A szemközti CBA – ból jövet, a bejárattal szembeni villamosmegálló felé igyekezett. A nénike látszólag, el akarta érni a villamost . A bevásárlókocsija teli lehetett, mert a tetején egy nagyobb fajta fokhagymafej foglalta a helyet. A villamosmegállóhoz érve a fokhagyma legurult a bevásárló kocsiról. A néni nézte, hova gurulhatott a fokhagymája. Forgatta a fejét, de nem vette észre fokhagyma hollétét. Nélküle nem akart felszállni, valószínű a villamosra. Tőle kb. két lépésre állt egy harminc – harmincöt évkörüli jól kigyúrt férfi, aki a fokhagymát hirtelen felkapta és felugrott a már indulásra, kész villamosra. Az ajtó becsukódott mögötte. A nénike még forgolódva kereste a fokhagymáját.
  Mindezt az ablakból láttam, a többi utastárssal együtt. A férfi lehuppant a közelembe lévő üres helyre. Utastársam nem állta meg szó nélkül, udvarias hangon odaszólt a lehuppanó férfinek, hogy ez a mutatvány nem volt szép magától. Még hozzátette szegény nénike, nem elég, hogy lemaradt a villamosról még a fokhagymáját sem kapta vissza.
  Az én koromhoz képest fiatalnak nevezhető férfi, egy rövidke gondolkozás után felugorva az ülőhelyéről széttárta a karjait és igen hangos hangon kiáltozva mondta. „Hát ilyen időket élünk,” ezt többször is hadonászva kezeivel ismételgette, Egy pillanatra csend lett a kocsiban, csak a ledöbbent arcok, és a csend utáni moraj hallatszott, aztán újra visszadobta magát az ülőhelyére.
  Az utastársak ledöbbent látása sem zavarta őt. Csak vigyorogva hallgatta, a nem éppen szalonképes felháborodásokat.
  Kérdem én, mit lehet ilyen esetben tenni?