Egy pohár bor

EGY POHÁR BOR

   Ülök az asztalnál merengve, egy pohár bor a kezemben. Nézem a színét, szagolom illatát, és várom megszólalását. Nem várat magára sokáig, mély öblös pohárhangon megszólalt.
– Nézzél, csak nézzél, neked ennyi elég? – vagy tán félsz meginni? Azt képzeled rossz bor, vagyok? – netán, esetleg az jár a fejedben, hogy én nem is vagyok igazi bor? ‑ még képes vagy azt hinni, hogy valami tablettából készített a gazdám! Valami ócska, rozoga beton tartályban érlelődtem. Ezt verd ki a fejedből! ‑ hát nagyot tévedsz, te borivó ember! Kezedben egy olyan pohár vörösbort tartasz, mely igazi közép-európai vörösborfajta. Az Egri Bikavér legfontosabb összetevője vagyok. Szekszárdi Villányi, Soproni, Mátraaljai borvidék jellemzője, de az ország egész területén megtalálható, ahol kékszőlőt termelnek! Én erre nagyon büszke vagyok!
– Te ivó emberke, nem olvastad az üveg oldalán életrajzomat? ‑ az még nem azt jelenti, hogy pancs vagyok!
– Kóstolj már bele a pohárba, te jó ember, ne gondolkozz annyit! Győződj meg róla, nemes bor van a poharadban! Nem holmiféle apró étszőlőből készültem, hanem igazi borszőlőből, érlelődtem testes, tekintélyes vörösborrá. Emelj fel, tarts a fény felé! Na mit látsz? Látod a nemesi bíborpalást színemet. Most közelítsd a poharat az orrod közelébe! Érzed a bor pincészet nemes penész illatát? Most ízlelj meg. Ha borivó vagy, akkor az első korty után, érezned kell a bennem lévő nemes ital ízét.
– Én nem arra vagyok hivatott, hogy berúgassam az embereket, én gyógyítani akarok. Nem hiszed el? Kérdezd csak meg az orvosodat. Egy jó ebéd után, beszélgetés közben egy-egy pohárkával inni belőlem gyógyszer. Azt kérded, milyen gyógyszer az alkohol? Hát elmondom neked! Én utálom a koleszterint, azt hiszem te is. Ezért üldözöm, oldom, az ereket tágítom. A szív vérkeringését elősegítem.
Én még azért is vagyok, hogy a magyar bor hírnevét, őseim nemes borát tovább adjam a világnak Engem kortyolni kell, engem élvezni kell, engem értékelni kell s még azt is tudd meg te kételkedő emberke, hogy egy borlovagrend kiváló borának választottak az elmúlt években.
– De persze szeretek jó kedvet is csinálni, énekre bírni az elkeseredett embereket, hangulatot hozni az ünnepnapokra. A szerelemre éhezőket segítem, hogy könnyebben egymásra találjanak
– Ugye, hogy nem tudtál rólam semmit? Csak isztok, isztok, és fogalmad sincs te ivó emberke, mit iszol!
– De most már tényleg igyál! – érezd a bor igazi zamatát.
– EGÉSZSÉGEDRE!