Kétfunkciós pokróc

KÉTFUNKCIÓS POKRÓC

   Kedves olvasóim! Nehogy azt higgyék, hogy a leggyakoribb katonai kiszúrásról megfeledkeztem írásaimban! Bár latolgattam a dolgot, hogy erről mégsem írok, de ezt a nem mindennapos pokrócozást meg kellett írnom, úgy érzem!
   De előtte, még hadd mondjam el, hogy mit is jelent a kétfunkciós pokróc: minden katona felszereléséhez tartozik egy sötétszürke, vagy khaki színű pokróc. Általában takaródzásra használja a kiskatona. De most jön a második funkció, vagyis a pokrócozás, ami egyszerűen azt jelenti, hogy valakinek a fejére borítják, (általában váratlanul) és utána mindenki üti, ahol csak éri. Ez az utobbi eset igen gyakori katonaberkekben.
   Most térnék rá a lényegre! Ma egész nap harcászati gyakorlaton volt az egységünk! Csúsztunk, másztunk, sárban, porban és ennek javát annak köszönhettük, hogy volt közöttünk egy renitenskedő kis kopasz, aki csak hátráltatta a gyakorlatok elvégzését. Semmi nem tetszett neki, a parancsot ímmel-ámmal épphogy elvégezte, egy elkényeztetett lusta, ficsúr, olyan mama kedvence féle.
   Lezser magatartását, a trehány öltözéke, a lusta mozgása, a nagyfokú figyelmetlensége, csak fokozta. Ha énekelni kellett, ő nem énekelt. Ha lapos kuszás volt a feladat, ő négykézláb mászott. Miatta a szakaszunk az utolsó helyen végzett, a szakaszok kiképzési versenyében. Szinte kezelhetetlenné vált. Egész nap, csak az ő nevét emlegette Egri őrmester elvtárs. Hiába fenyegette, hiába helyezett büntetéseket kilátásba, semmi nem használt neki. Ezért elhatározta a körlet, hogy este megkapja a magáét, megpokrócozzuk!
   Ez mégis csak bosszantó, beszélgettünk egymás között, a minap is miatta késtük le a vacsoraosztást, mert lemaradt az egységtől, és rá kellett várni.
   Tudtuk azt, hogy ő most is, mint rendszerint takarodó után fog kimenni a körletből, és mikor már kezdünk álmosodni, akkor nagy ajtócsapkodás közepette jön be a körletbe. Nem törődve katonatársai nyugalmával.
   – A mai nappal betelt a pohár, Szanyi Sándor honvéd megkapod a beosztásod a szobatársaidtól! Ahogy elhagyta a körletet, két legerősebb katona pokróccal a kezében, leoltott lámpánál várta az ajtóban. S ahogy, kinyílt az ajtó két katona a belépő fejére dobta a pokrócot, és ütni kezdte, ahol csak érte, persze a többi katona is neki esett és ütötte, verte. Már a földön feküdt, taposta, szidta mindenki, te rühes, ronda lusta disznó miattad nem kaptunk vacsorát, hát nesze ez a te vacsorád tőlünk, és tovább rúgta verte minden szobatársa!
   És ekkor újra nyílt az ajtó, és teljes életnagyságban előttünk állt Szanyi Sándor honvéd! Azt hiszem ezt nem is, kell leírnom, hogy mindnyájan ledermedve álltunk előtte! Nem kaptunk levegőt a meglepetéstől, úgy lemerevedtünk, mintha a lábunkat betonba öntötték volna. Ekkor a földön lévő pokróc mozogni kezdett, és kihámozta magát a körlet-parancsnokunk, aki a villanyoltást jött ellenőrizni.
   Mi még álltunk némán a már kivilágított körletben, és láttuk-hallottuk, hogy meggörnyedve, jajgatva elhagyja a körletet a tévedésből megpokrócozott körletparancsnok.
   Mindezek után gondolják csak el, kedves olvasóim milyen sorsot szánt nekünk a körletparancsnokunk!