Taxi-történet

  Az utas sietve érkezett. Kinyitotta az ajtót, elegáns mozdulattal bedobta bőröndjét a hátsó ülésre. Ő maga előre ült.
  – Pesterzsébetre! – mondta köszönés helyett. Majd hozzátette – ott majd szólok, de ha ismeri a Lázár utcát, akkor oda!
  Szó nélkül elindultam.
  – Micsoda ronda idő van! Kezdeményezte a beszélgetést.
  – Igen, – morogtam kedvetlenül – nincs valami jó idő.
  –Álljunk meg valahol egy kávéra. Magát is meghívom,
  – Az bizony jó lesz, messze még a reggel...
  Kihalt a Soroksári út, csak a víztócsák csillogtak a gödrös aszfalton. Pár métert látni csak előre.
  – Azt hiszem ez a Lázár utca.
  – Nem riasztott fel feszült figyelésemből. – Még odébb, túl az utca közepénél... – Jó most itt álljon meg! – Várjon egy kicsit, beszaladok egy ismerősömhöz, aztán mehetünk tovább. Addig itt hagyom a bőröndömet zálogban.
  Nem válaszoltam. Addig is ketyeg az óra, sok az üres kilométerem. Rávezettem a fuvart a menetlevelemre, azzal is telt az idő. Kinéztem az ablakon. Azért már jöhetne! – tizenöt perce várok. Korom sötét volt. Az eső változatlanul esett. Kit látogathat meg az utasom éjfél után? Fészkelődni kezdtem, már fél órája vártam. Hátra néztem a hátsó ülésre. A hatalmas bőrönd ott feküdt a sötétben. Majd csak jön, gondoltam. De nem jött. Kiszálltam a kocsiból kicsit körülnézni. Keresni kezdtem a házszámot, de nem láttam. A kocsi reflektora kevés volt hozzá. Csak annyit sikerült felfedezni, hogy a sarkon túl egy lakótelep kezdődött.
  Négy emeletes kockaházak egymás mögött. Visszaültem a kocsiba és hátranyúltam a bőröndhöz, megemeltem az egyik sarkát. Nagyon könnyű volt és valami előre csúszott benne. Kivert a veríték. Hátra ültem a bőrönd mellé, hogy jobban szemügyre vegyem. Tétováztam egy ideig, de aztán felkattintottam a két zárat és felemeltem a tetejét. A bőrönd üres volt. Azaz valami mégis volt benne. Egy vastag könyv. A gyér világításnál kibetűztem a címét.  A trágyázástan technikája. Önkéntelenül is a taxi órára néztem. Újra kivert a melegség.
  Átvertek! Villant át agyamon.
  Beálltam a pesterzsébeti taxiállomásra. Droszton beszóltam a központba, elmondtam mi történt.
  – Zárja le az órát és írja be a hiányt a menetlevélre. Dolgozzon tovább, a bőröndöt adja le reggel egy részletes igazoló-jelentéssel a forgalmi irodán, – hangzott az utasítás.
  Kollégáim szánakozó kajánsággal jegyezték meg – Nem elég, hogy zuhog az eső, még be is paliztak!
           
  A következő fizetésemből levonták hiszékenységemnek bérét, amivel a szélhámos becsapott.
  A hatalmas papírbőröndöt kidobtam az első kukánál. A könyvvel próbálkoztam néhány antikváriumban, de senkinek sem kellett. Azóta a könyvespolcom lakója. Ha átvernek, és ez egyre gyakrabban előfordul, mindig felnézek rá. Tanúm és társam a klasszikus átejtésben.