Életben tartás

Ez a kis írás azért született meg, mert a kis paprika mag, amely a novellám főszereplője, küzdelmes életben maradása meghatott engem.
   Íme a történet!
   Egy kora tavaszi napon bevásárlás céljából kerületünk piacára mentem. Hol a bal oldali, hol a jobb oldali standok áruját nézegettem. Mi szép, és főleg olcsó áruk érdekeltek. A melegágyból kikelt friss primőrök mosolygós színeikkel csalogatták a vevőket.
  – Hé te vevő, vegyél már észre! – ide nézz mily friss, és szép piros vagyok! Vigyél haza, a család megdicsér érte!
  – Az én testvéreim, sőt még az elődeim is bio teremtmények voltak. Nézz csak meg jól, te vevő, és gondolkozz! Meglátod, velem jól jársz! Máris tovább mész?
  A következő standnál szép piros retkek között, egy cserépben kis ágacskák meredeztek felfelé, és az ágakon apró hegyes sárga paprikák, hívták fel magukra a vásárlók figyelmét. Szép látvány, és rögtön elhatároztam, hogy veszek belőle két-három darabot. Milyen jó lesz a pacal- pörköltöm tőle, gondoltam magamban. Az árus viszont az egész bokrot cserepestül akarta eladni nekem. Ez sok, mit kezdjek ennyi erős paprikával, még egy étteremnek sem kell ilyen sok.
   A hogy ott alkudoztam, lenéztem a földre, tőlem pár lépésnyire a földön láttam széttaposva, egy ugyan ilyen sárgapaprikát. Megsajnáltam, de kár érte! Odasétáltam és felvettem a földről. A széttaposott húsos része alatt meglapulva négy szem egész paprika mag szinte félősen, sorsukra várva lapított. Mi lesz most velünk, gondolhatták magukban, csak ez a negyvenegyes cipő szét ne taposson minket. Itt a vég, kipusztulunk?
  Ne féljetek, én majd megmentelek benneteket, ezzel a négy szem paprika magot papír zsebkendőbe csavarva hazavittem.
  Na mi legyen veletek…? Egyelőre az ablakpárkányra teszlek benneteket, száradjatok meg!
   Telt múlt az idő, már el is feledkeztem a piaci kalandomról, amikor a nagytakarítás közepette ráakadtam a paprika magokra. Összefonnyadva lapultak a helyükön. Kisöpörjem, ne söpörjem, mi legyen veletek?
   – Jól van, jól van, nem kerültök a szemetes kukába.
   Egy rövidke gondolkozás után, tejfeles edényke lett az új otthonuk. Itt fogtok lakni a friss puha földben, persze inni is kaptok rendszeresen ezentúl, hátha lesz belőletek valami!
   Két hét elteltével arra lettem figyelmes, hogy az egyik magocska hajtása kikandikált az edényből, nyújtogatni kezdte kíváncsi szárát. Nagyon megörültem az új jövevénynek. Négyből egy, ez is valami! Én egyre sem számítottam, de ha már így alakult, akkor, nőj nagyra, mondogattam neki.

  A paprika magból egy kis fácska lett, meghálálta a rendszeres törődésemet. Egy reggel meglepetéssel láttam, hogy teli van szép fehér virágokkal. Ez igen! Erre nem is mertem gondolni. Már lassan a kertben lenne a helyed, nem itt az ablakomban. De már virágzol, úgy tudom ilyenkor az átültetés veszélyes, lehet. Így hát továbbra is élvezheted a szobám melegét. Most már mindennap első utam az ablakhoz vezetett. Figyelni kezdtem, mikor lesznek kis paprikáim. Nem csalódtam, a hálás paprika mag megajándékozott sok-sok kis zöld paprikával, majd lassan megsárgultak. Én nagyon őrültem, hogy az elveszettnek látszó parányi magokból egy életben maradt, és köszönöm a természetnek, hogy ennyi erős paprikával jutalmazott meg. És még pénzembe se került.