Két pech egy napon

A ponyvatetős Skoda-koloniál lassan haladt előre. A rendőrsofőr tányérsapkáját hátra tolta, hogy szemeit jobban rá tudja tapasztani a gépkocsi szélvédő üvegére. Az ónos eső rögtön ráfagyott a két árokkal szegélyezett betonútra. A műjégpálya karbantartói megirigyelhették volna a jégnek ezt a simaságát.
  – Ronda egy időnk van ma! – Csak már bent lennénk a kapitányságon. – morgott magában, félhangosan. Még legalább fél óra, ha ilyen tempóban haladunk.
– Ennél lassabban már nem is tudnál gurulni? Szólalt meg a sofőr mellett ülő nyomozó hadnagy. Na nem azért, de itt hátul ülni, középen egy megbilincselt emberrel nem egy kéjutazás. Ráadásul ilyen huzatos autóban. Válaszolt a kísérő őrmester.
 – Azt hiszitek, én nem mennék gyorsabban, ha nem csúszna így az úttest!? – Nekem se jó így, de nem merek még sebességet sem váltani, mert kuplungolásnál rögtön megcsúszik ez a görbelábú taliga. A lengő futóművet nem ilyen útra találták ki.
– Mondja elvtárs, a fogda legalább meleg?
– Én nem vagyok magának elvtárs, én főtörzsőrmester vagyok! – Világos? Ehhez tartsa magát. Különben is ne beszéljen annyit, majd meglátom, a kihallgatáson is ilyen beszédes lesz?
– Az őrizetes elhallgatott, csak az arcáról sugárzott le a méreg, hogy, ilyen könnyen elkapták. Pedig már azt hitte, hogy minden rendben, az áru biztonságban van. – Mit számít a TSZ-nek az a pár ezer tojás. Hogy a fenébe tudta ez a ronda korcs kutya, hogy éppen nálam kell keresni az árut? Ha egy nappal később szimatol az a dög, már rég túl van a szajré továbbításán. A pénznek nincs szaga, senki sem tudta volna meg. Olyan szépen kitervelt mindent. Mennyi energiájába került, mire tudott szerezni egy olyan kereskedőt, aki hajlandó lett volna átvenni az egész szállítmányt és ráadásul nem is érdekelte, hogy honnan van. Még az árban is meg tudtak egyezni, és akkor jön ez a ronda rühes kutya és kiszimatol mindent. Még mondja valaki, hogy nedves időben a kutya szimatát veszti!
  Precízen kitervelt mindent, volt idő bőven, amióta kinevezték éjjeli őrnek ebbe az átkozott TSZ-be. Most mi lesz? Hogy kirúgnak, az biztos, de az ismerősök és a kollégák mit fognak szólni, hogy épp az éjjeliőr lopta meg őket? Ráadásul úgy, hogy másnap már elkapják. Hü, de kellemetlen lesz! – Pedig az elnök, aki megbízott benne azt mondta "Koma, aztán jól tartsd nyitva a szemed, nehogy valakinek kedve támadjon megdézsmálni a közöst!".
  Hát ez a balhé nem hiányzott. Még a végén a TSZ lakást is vissza kell adni. Hogy én milyen marha vagyok, de főleg peches. Talán meg kellene szökni valahogy...
  Mindezen elmélkedett, mikor érezte, hogy a lépésben haladó kocsi megcsúszik, az úttesten megfordul, aztán nagyon lassan a bal oldali árok felé sodródik. Még egy fél fordulat, és lecsúszva az úttestről beborult az árokba.
  A Skoda gépháztetejével nekitámaszkodva egy hatalmas fának dőlt. A lámpák kigyulladtak, a kürt megszólalt, mintha automatikusan jelzést adna, hogy itt baleset történt.
A kutya is ugatni kezdett, az első ülés előtt kuporodott össze.
  A vezetőnek sikerült a ponyvatetőt belülről kinyitni, majd a tetőn keresztül egyenként kijutottak a kocsiból. Utoljára az őrizetes jelent meg a kocsi tetején. Apró karcolásokon kívül senkinek sem történt baja. Mindenki saját magával volt elfoglalva.

  Kis idő múlva minden elcsendesedett: csak az őrizetes szólalt meg "Két pech egy nap alatt, ez egy kicsit sok. Nem elég, hogy lebuktam, még a rendőrautó is felborult velem!"