A jó is lehet rossz

A JÓ IS LEHET ROSSZ!


  Az 1959-60-as években fiatal házasként egy szükséglakásban kezdtük felnőtt életünket. A 36 forintos lakbérünket kettőnk fizetéséből hoztuk össze. Némi kis pénztartalékra is sikerült szert tennünk.
  Vidámak voltunk és fiatalok, s mivel baráti körünk is olyan volt, hétvégeken kirándulni jártunk. Becsavarog-tuk az országot, mindent megnéztünk, amit csak kis fizetésünk megengedett. Így jutottunk el egy vasutasnap alkalmával, igen kedvező áron Badacsonyba.
  Az egy napos kirándulást, nyár lévén főleg fürdéssel töltöttük. Délutánra hagytuk a badacsonyi borpincék látogatását. Az esti vonat indulásáig bőven volt időnk egy kis borkóstolóra, amit meg is engedtünk magunknak.
  Egy kicsit elfáradva a hegymászástól, negyed magammal beültünk a badacsonyi szőlőhegy oldalában lévő vendéglőnek a teraszára.
  Gyönyörű volt a kilátás a Balatonra, nem győztünk betelni a szépségével, a szépen megmunkált szőlő-táblákkal, virágos kertekkel. És nem utolsósorban a muskátlival körülvett terasszal. Visszaemlékezve, talán életem legszebb délutánjai közé tartozott ez is. A szegfű-mintás asztalterítő kihívóan mutogatta színeit, jelezve, hogy itt jól kell éreznie magát, a vendégnek és igazi jó bort mérnek.
  Mivel útközben már elfogyasztottuk szerény szendvicseinket, szomjunk csak egyre nőtt.
  Itt a szőlőtövek szomszédságában igazi badacsonyi bort fogunk inni. Micsoda élmény lesz! – mondogattuk egymásnak.
  Az élmény tényleg nagy volt, oly nagy, hogy mindjárt kettő is akadt belőle. A kellemesebbik meg-lepetést a Miska kancsóban felszolgált bor okozta, amiből mindjárt egy litert kértünk. Szerencsénkre csak lassan, óvatosan kortyolgattuk a finom nedűt. És ekkor szemünk megakadt és rögtön felakadt a kancsó széle alá csúsztatott, szerényen meghúzódó számlán. Nem akartunk hinni a szemünknek! Barátommal, hol a blokkra, hol egymásra néztünk. Az előbb még nagyon jó ízű bor keserűvé vált a szánkban. Mélyeket lélegeztünk, arcunkat elborította a pirosságnak minden változata, amit nem a bor minősége, hanem az ára váltott ki bennünk.
  A bor tényleg fenomenális volt, de az érte járó összeg az 54 forint, még elképesztőbb volt. Egymás tekintetéből rögtön tudtuk, hogy négyünknél összesen nincs ennyi pénz Fogyasztani már nem mertünk belőle, igaz meg is csömörlöttünk a bortól és árától egyaránt.
– Most mi legyen? – tanakodtunk, miközben ruháink zsebeit kiforgattuk, így is csak annyi pénzt tudtunk összeszedni, hogy a felét kifizethettük.– Pincér elvtárs – dadogtuk egyszerre barátommal, – ez a bor nem ízlik nekünk, a felét ugyan megittuk keservesen, de…
– Hozhatok egy másik fajtából az elvtársaknak, igaz az drágább, de jobb vendégeknek van félretéve.
– Nem, nem hagyja csak, majd legközelebb abból kérünk, mi is a neve a jobbiknak?
– Badacsonyi kéknyelű.
– Jó ebből kérünk majd jövő vasárnap, mikor úgyis ide jövünk a közeli pártiskolából. Különben ott is ilyen bort adnak az ebédhez. Most kifizetjük, amit elfogyasztottunk kb. fél litert, a többit próbálja eladni másnak, olyannak, aki kevésbé ismeri a jó bort!
– De kérem ez is kiváló bor!
– Akkor meg pláne el tudja adni másnak, maga egy kiváló felszolgáló és ne feledje, nekünk legközelebb a jobbikból hozzon.
Ezzel felálltunk, és amilyen gyorsan csak tudtunk elhagytuk a vendéglőt.
A futástól lihegve, kifáradva értük el a falut. Itt leroskadtunk egy padra. Egy kis pihenő után, kitárgyaltuk a dolgot. Egyöntetűen megállapítottuk, hogy nagy csibész- csibészséget csináltunk, de a vendéglátós még nagyobbat, azzal, hogy másfél havi lakbért kért egy kancsó borért.