Ez is az 50-as villamoson történt

EZ IS AZ 50-ES VILLAMOSON TÖRTÉNT


  A végállomáson szálltam fel az 50-es villamosra.
Mivel szeretem a kényelmet, na meg a korom is megkívánja már.
Dacára a forró napsütésnek, megvártam a következő villamost.
Kis várakozás után, a beérkező szerelvény megüresedett. Kényelmesen felszálltam, a sok hely közül kiválasztottam számomra a legkényelmesebb helyet. Természetesen menetiránnyal szemben, az ablakhoz ültem.
  Kis bámészkodás után elővettem táskámból a KOPÉ rejtvény újságot, hogy a tizenkét megálló alatt ne unatkozzak. Közben lassan kezdett megtelni a szerelvény. Ekkor egy csapzottnak látszó diák- lány tolakodott befelé. Észrevette a velem szembe ülő üres helyet, a hátát balkezével megszabadította az igen nehéz tanszerekkel telitett hátizsákjától, és behajította elém, de a balkezes dobást elvéttetve az irányt a lábaimon landolt. Ez persze őt egy kicsit sem zavarta. A jobb kezében tartott zacskóból kihalászott egy pizza szeletet. Úgy néztem, még meleg lehetett, mert a hátizsák tetejére helyezte, ami stabilan állt a két lábamon.  Nem mertem lábaimat kihúzni a hátizsák alól, mert féltem, hogy a zsíros, kolbásszal, telerakott pizza a nadrágomra esik. A tejeskávé színű nadrágomon foltot hagyva.
  A diáklány nem zavartatta magát.  A nyakában lógó kis táskájából egy könyvet vett elő, és miután kényelembe helyezte magát, olvasni kezdett és időnként beleharapott a pizzába.
Néztem az újságomat, csak félszemmel pislogva tekintettem, hol a táskára, hol a pizza evő utastársamra. Közben arra gondoltam, hogy hamar elfogy az étel és leszáll a lábaimról.
  A pizza elfogyott, de a zsíros papír maradt a hátizsák tetején. Most már mindegy gondoltam, abban bíztam, hogy előbb leszáll a villamosról, mint én. De nem így történt. Ő nem mozdult, én viszont már közeledtem a megállóhoz. Most mi legyen? – nekem muszáj leszállnom. Rövidke gondolkozás után, egyszerűen kihúztam a lábaimat a hátizsák alól. A kislány kis ártatlan arcáról lesült, a háborgatásom jele. Egy jó kora grimaszt vágva felém, nyugtázta, hogy a pizzás papír leesett, a hátizsákja felborult. Én az ajtóból még visszanéztem aztán leszálltam.
A mai napig sokszor a kislányra gondolok, és töröm a fejem, hogy jól cselekedtem-e! – vagy nem! Remélve, hogy az én kis unokám vajon