Regisztrálás

  – Ne tolakodjon, kérem! Jó, hogy rá nem lök erre a szerencsétlen idős nőre.
  – Szerencsétlen a nénikéje, szemtelen fráter!
  – Elnézést, de mindjárt indul a vonatom, és ha nincsen ingyen jegyem, nem is vagyok regisztrálva, nem utazhatom.
 – De kérem, még vannak előttünk nagyon sokan!
 – Nagyságotok láthatja, hogy én a soromra várok, hogy számba vegyenek, legyen egy ingyen cetlim úgy, mint a Riska tehenemnek van a fülében. Az igaz, hogy nekem csak akkor kell elővennem, ha kérik. Rólam rögtön lesír, hogy nincs ingyen jegyem. Tetszik tudni-e, miért van a tehénnek a fülében a biléta?
– Na mondja miért, nagyokos?
– Mondhatom, ha gondolja! – csak azért, mert nincsen zsebe. Nekünk viszont van még zsebünk, ha üres is, de van! Persze azért találták ki ezt a marhaságot, hogy a nyugdíjasoknak is legyen a zsebükben valami, ami ingyenes.
– Nem látja, hogy megy már a sor, csak 15-en vannak előttünk, de szívesen magam elé engedem, akkor csak tizennegyedik tetszik lenni.
– Na végre egy kis ablak, ahol elsírhatom bánatomat. Én kérek egy regisztrációt, egy viteldíjat ingyen, egy peron- jegyet, hátha az is kell, (végül is a peronon megyek keresztül,) és még mit tetszik adni ingyen? – nehogy újból sorba álljak. Szívesen megveszek mindent, ami ingyen kapható, vagy vásárolható.
  – Azt mondja inkább hová, utazik?
  – Hova, hova? Hát a rokonaimhoz Balfékházára.
  – Hány éves a bácsi?
        Hú, de kíváncsi maga!  
Jól megéreztem én, amikor a rádió bemondta, készüljünk fel, hogy zökkenőmentesen menjenek a jegyvásárlások. Bár én nem akarok vásárolni.
Elhoztam a munkakönyvemet, nehogy azt higgyék, én munkakerülő voltam. Igaz, már lejárt, a biztonság kedvéért nálam van a személyi számos barna könyvecském is. Abba meg az van írva, hogy határidő nélküli, de a személyi számom már nem fontos, hogy mikor születtem, kit érdekel, ez a szám már nem szám. Bár nem tudom, aztán mi lesz, ha utazni akarok külföldre? Igaz, oda nem járok, de még a határ mellett sem voltam, sosem tudni, melyik szám érdekli az ingyen jegyet osztogató vasutast.
– Tudja kedves én olyan szerencsés vagyok, hogy mindig a másik szám kell nem, amit én már otthon is gyakoroltam. – Elképzelhető, tessék mondani, hogy ez elég egy balfékre utazónak? Vagy még menjek haza valamiért?
    – Ne humorizáljon öregúr, hosszú a sor. Inkább mondja a nevét, hogy hívják.
  – Engem kérem Dr. Schmitek Alfonznak ……Ne spekuláljon annyit, másolja ki a személyimből, nem figyelek oda, csak másolja… Foglalkozása nyugalmazott MÁV főfelügyelő a szakmám, ezt nem muszáj odaírni!
– Akkor magának még ingyen jegy sem kell, maga vasutas! 
 – Akkor maga mindig ingyen utazott.
 – Az igaz, csak akkor nem számoltak meg minket.– Hogyne kéne akkor, ha nem kapok ingyen jegyet, hogy számolják meg, hogy hányan utaznak a jegynélküliek? Vagyis regisztráltak!
 – Hová utazik?
 – Az előbb mondtam már.
  – Elfelejtettem, mért, maga nem szokott elfelejteni semmit? 
– De igen. Kapok jegyet vagy nem?
– Persze, itt a jegye! És jó utat kolléga úr!