Ismerkedés 2014-ben

  A minap a 211-es autóbuszon utaztam a kora délutáni időben. Utas kevés, így kényelmesen elhelyezkedtem a négyes ülés egyikében. Természetesen a menetirányba nézve. Lakótelepi házak, egy kis erdőrészek váltakozva követték egymást. Úgy belemélyedtem a nézegetésbe, hogy alig vettem észre a következő megállóban, felszálló hölgyet.
  A farmernadrágos nő megállt a kocsi elejében, és körülnézett. Majd a mellettem lévő ülésre lehuppant. Ránéztem, elég csinosnak mondható, ridiküljét kezében szorongatva kényelembe helyezte magát. Az arca kissé fáradtnak látszott. Én úgy tippeltem, hogy valami gondja lehet, bár a gondban lévő nők nem szoktak a hajukkal túlzottan sokat törődni. Úgy látszik tévedtem, mert egy kevéske idő után megigazítva haját, kellemes parfümillat keringet körülöttem.
  Egyszer csak, a telefonja csengése zavarta meg nézelődésemet. Fene ezt a telefont, gondoltam magamban. Egy pillanatra zavarban volt, majd keletlen mozdulattal a táskájában kotorászni kezdett.
   Rövidke hallózás után. Ki az? – nem ismerem. A telefonját teljes hangerőre állítva nyilván azért, hogy a busz motorjának erős hangja ellenére beszélgetni tudjon.
  – Gondoltam, hogy már nem ismeri meg a hangom, tudja én vagyok az, akivel a netten összefutottunk.
  – Ja igen most, hogy mondja, már ismerős.
  – Ne haragudjon a zavarásért! De olyan keveset tudok magáról, pedig olyan szimpatikus volt a hangja, azóta is sokat gondoltam magára. Vajon szőke, barna, vagy netán fekete hajat visel? Na és a szemei vajon, milyen színűek?
  – Ne haragudjon most a buszon ülök, igaz nincsenek sokan.  Barna a hajam eltalálta! A szemeimről nem beszélek, majd talán egyszer meglátja. Maga hol van? – honnan beszél?
– Ugye nem haragszik meg rám, ha azt mondom tegeződjünk, tudod így könnyebb beszélgetni. Én Tápiószecsőről beszélek, és te?  – Én budapesti buszon ülök. Nem bánom tegeződjünk.  Mit csinálsz ott?
 – Itt lakom Szecsőn. Itt élek.  Ja hadd mutatkozzam be engem     
  Sándornak hívnak, de nyugodtan szólítsál csak Sanyinak, Sanyikának! Téged hogy hívnak?
  – Engem Borbálának, azaz Borinak szólítanak.
  – Milyen kedves neved van Borika. Méltó a szép hangodhoz. Ugye nem baj, ha megkérdem asszony vagy, netán egyedül élsz, el tudom képzelni, milyen rossz lehet egy pesti lakásban egyedül élni.
  – Igen egyedül élek, ráhibáztál. De kezdem megszokni.
  – Ezt nem értem egészen?
  – Pedig nagyon egyszerű. Algériában éltünk kiküldetésben, a férjem építészmérnök. De elhagyott a csibész, sőt engem haza tranzporált, hogy együtt lehessen az új nőjével. Kénytelen voltam hazajönni, mert beadta a válókeresetet. Hát szerencsémre, a szerencsétlenségemre a lakás az enyém. Ennyit megérdemlek 10 évi házasság után.
  – Sajnálom, biztos vagyok benne, hogy nem te voltál a hibás. Még lakásod is van! Ezek után, hogy lesz?  – ilyen csinos nő nem maradhat partner nélkül.
  – Honnan tudod Sándor, hogy én milyen csinos vagyok. Nem is vagyok csinos. Partnerrel sem dicsekedhetem. Manapság félni kell a férfiaktól, sok a megbízhatatlan, szélhámos.
 – Azért vannak rendes emberek is. Te ilyet érdemelsz. Nagyon örülök, hogy megismerkedtünk. De ne ítélkezzél, ilyen könnyelműen a férfiakról! Inkább meséljél még magadról. Alacsony vagy? Esetleg magas? Szeretsz szórakozni? Milyen zene a kedvenced? Tudod engem sok minden érdekel. De örülök neked.
 – Már sokat is mondtam magamról. Most én kérdezek, de őszintén válaszoljál Sándor. Ugye te nem vagy nős?
  – Á dehogy vagyok! – elváltam, de nem én voltam a hibás, nem- értettük meg egymást. Tudod nehéz természetű…..
  – Ne is folytasd. Tulajdonképpen te hány éves is vagy Sanyika?
  – Én, én, én vagyok hetven, de csak évvége felé leszek annyi, de ki sportolt, békés jó ember vagyok! És azt mondják, hogy még ötvennek sem nézek ki. Borika! – miért tetted le a telefont, vagy csak megszakadt a vonal? Pont ilyenkor. Még a címedet sem mondtad meg!
  – Ez nem lehet igaz, engem csak az öreg férfiak tudnak megtalálni. Ez hihetetlen! A férjem még Algériában is tudott magának egy fiatal nőt fogni! Nekem meg nem sikerül csak  öreg  pasikba botlani. Ha ápolónőre van szüksége, akkor a vöröskeresztnek udvaroljon ne nekem. Még, hogy elhamarkodottan ítélkeztem.
  A Borika nevezetű hölgy, korát meghazudtoló gyorssággal leszállt a végállomáson, de még annyi ideje volt, hogy hátra nézzen egy pillanatra, rajtam felejtette a szemét, majd elviharzott.
   Érdekes gondolkodásra késztetett, vajon az én hetvenkilenc évem. Nem számít öregkornak?