Hiúság

HIÚSÁG

(Az 50-es villamoson)

Reggel fél nyolc van. Utasokkal, iskolába siető diákokkal megtelve érkezik az 50-es villamos a megállóba. Szinte vezényszóra, mindenki az óráját nézi, vajon elkésünk, vagy nem?
Én is köztük álldogálok, bár én nem nézem az órámat, csak úgy nyugdíjas módra türelmesen várakozok. Óvatosan, kényelmesen begördül a szerelvény a megállóba. Mindenki egyszerre, elsőnek szeretne felszállni. Az ajtók kinyílnak. Én is várom, hogy a középső ajtó nyíljon, de hiába. A kocsiból kihallatszik a vezető üvöltése. Hányszor kell elmondani, hogy ne álljanak az ajtóhoz közel, ne tegyék a lábukat a lépcsőre, mert akkor nem nyílik az ajtó. Mindenki a kinyílt ajtót keresi, és oda- rohan, hogy fel tudjon kapaszkodni a kocsira. A kocsiból a diákok vidám nevetése, itt-ott a vezető utánzása, humoros megjegyzések hallatszanak ki.
Én maradok egy-két utastárs kíséretével. Már majdnem mindenki felszállt, mikor előttem kinyílt az ajtó. Ezt a mázlit mondogatom magamban! – még ülőhelyet is találtam a kocsi közepében. A velem szembeni ülésen egy 40-50 év körüli hölgy ül. Akaratom ellenére is a szemem végig pásztázta szép elegáns, ruházatát, kipihent nyugodt arcát. Igen csinos állapítom meg. Valami úri nőnek nézem. Biztos nem siet a munkahelyére, nem úgy néz ki. Többen megnézik! – van, aki szemét rajta felejti, és nem mozdul tovább. Nem csodálkozom, de azon már igen, hogy az arcán lévő smink kevésnek bizonyul, egy ilyen szép nő arcán.
Egy megállót elhagyva, az ismeretlen szépasszony az ölében tartott táskáját kinyitja, hosszas kotorászás után egy kerek tükröt vesz elő, kényelmesen nézegeti arcát, még le is törli a frissen rálehelt párát. A fiatal fiúk nyakukat nyújtogatva egyre kíváncsibban figyelik. Vajon a tükör még szebbet mutat? Úgy látom, a hölgyet ez nem zavarja, sőt talán még tetszik is neki, hogy a fiatal fiúk figyelik minden mozdulatát. Nincs megelégedve a tükörképével, mert egy fintor hagyja el száját. A diák fiúk is szeretnének a tükörbe nézni, de a nyaknyújtogatásuk nem jár sikerrel. Nem tudják a nő fintora nekik szól-e, vagy a tükörben látottaknak? Újra a táskába nyúl, és egy barna tégelyt halászik ki belőle. Vajon ez mi lehet, találgatnak a fiúk elég hangosan. A hölgy ujjával kikanalaz egy adag krémet, amit azonnal az arcára ken, majd egy kerek vatta párnával szétdörzsöli. Vigyázva arra, hogy a barnás krém egyenletesen borítsa be arcának minden részét. A fiúk most már hangosan nevetnek, és a szellemes és nem szellemes beköpések közepette, tovább nézik a sminkelő hölgyet.
Biztos elaludt, gondolom, és most pótolja a reggeli sminkelést. De vajon, minek egy ilyen szép, ápolt arcú nőnek kenegetni magát a villamoson?
 Úgy látom még nincs kész, rám néz, nézi, hogy figyelem-e? Igen nem tehetek mást, tudom ez nem szép tőlem, de ha szembe ül, szembe nézek. Most egy másik kerek doboz kerül elő, és ismétlődik az előző jelenet. Pasztát pasztára ken, és dörzsöli tovább az arcát, ami már nem is olyan szép, mint felszálláskor.
Időnként bele-bele néz tükrébe, aztán újra a táskájában kotorászik. Te jó ég, most még mi következik? Jaj, de buta vagyok, hát persze, a kitekert nyakú rúzs, ami elmaszatolódott az arc vakolása közben. A rúzst alsó ajakra kenve, jó erősen rányomva, majd a száját összecsukva tartja egy kis ideig. Na ezzel befejezte, gondoltam, és fel- nézek, merre járunk, de most látom csak, hogy nem vagyok egyedül. Férfi társaim is izgalmukat fokozva szorgosan figyelnek, vajon szebb lesz vagy csúnyább ez a szép arc.
A hölgyet mindez nem zavarja, biztos nem az első villamos sminkje. Csak engem zavar. Bár kitudja, ha egyedül nézném, talán nem is zavarna.
De azért, ennyire feltűnően szépítkezni a reggeli órákban, munkakezdés előtt. Kicsit furcsa!
Leszálláshoz készülődve, egy nagyon erős parfüm illat csiklandozza meg orromat, visszanézek útitársamra, aki most permetezi magára ezt a feltűnően erős színházba való illatot. Eszembe jut gyerekkoromban a mozik szünetében, permeteztek a jegyszedők, ilyesfélét a nézőtérre. Lehet, hogy ez a hölgy az egész villamos levegőjét akarja felfrissíteni?
Azért valamit nem értek! Közelünkben csak férfiak álltak, és senki nem a leszállással törődik, most nem sürgős? Nem sietős a dolguk!
Igaz az iskola és a munkahely ráér!