Előrelátás

Teréz: - Dezső! Gyere, csináljuk meg a nagytakarítást! Hétvége van, ma takarítunk, holnap meg pihenhetünk egész nap… Dezső! Nem hallod? Mi van veled?

Dezső: - Semmi Terikém, csak gondolkodom.

Teréz: - Jaj, ne! Egyrészt nem nagyon szoktál ilyent csinálni, másrészt pedig, ha mégis megteszed, abból mindig valami botrány lesz! Ugorj ki abból a hintaszékből, és fogjunk hozzá! Nem képzeled, hogy majd onnan fogod végignézni, amíg kitakarítom a lakást!

Dezső: - Terikém! Olyan kicsi ez a lakás, hogy csak akadályoználak munka közben. Inkább lemegyek a parkba, vagy benézek a Hörpintőbe, és nem leszek útban neked. Sokkal hamarabb végzel. Rendben?

Ki akar osonni, de az asszony megfogja a gallérját, és visszahúzza.

Teréz: - Nem leszel útban, ne félj te attól! Tedd arrébb a foteleket, tekerd fel a szőnyegeket, és egy lendülettel le is viheted kiporolni őket! Sőt! Az lenne a legjobb, ha az egészet te csinálnád, mert akkor én megfőzném addig az ebédet, hogy ne nyavalyogj nekem délben (parodizálva Dezsőt mondja): „Teri! Mikor eszünk? Még nincs kész az ebéd?”… Arról meg tegyél le, hogy bemész a Hörpintőbe! A múltkor mondtam neked valamit, ahhoz tartsd magad!

Dezső (elkeseredetten): - Mond, asszony: muszáj ezt pont hétvégén csinálni? Nem lehetett volna hét közben? Mikor a jó isten a hetedik napot kimondottan a pihenésnek szentelte? Te meg neki kezdesz takarítani? A pihenőnapon?

Teréz: - Dezső! Ne húzd ki a gyufát! Először is: akkor voltál te templomban, mikor beálltál a kapujába az eső elől. Soha életedben nem imádkoztál, nem jártál misére, böjti időszakban is a sertéssültet zabáltad két pofára – most hirtelen megtértél? Azon kívül (úgy mondja, mintha elmebetegnek magyarázna) va- sár – nap van. Ér – ted? (tenyerével kicsit homlokon veri Dezsőt)

Dezső (kis ideig hápog, keresi a szavakat, aztán hirtelen ötlettel): - Asszony! Hát ezt sem tudod? No, figyelj rám, mert megmagyarázom neked egyszerre, hogy kicsit tágítsam a szemléleted vallásilag: egyes vallások vasárnapja a szombat! Vagy a péntek! Érted? (felemeli a kezét, de nem meri ő is homlokon ütni Terézt, mert a nő csípőre tett kézzel, félrehajtott fejjel nézi, és dobol a lábával a földön. Ezért inkább úgy tesz, mintha a tarkóját akarta volna megvakarni.)

Teréz: - Mit hablatyolsz, Dezső? A vasárnap vagy a péntek, vagy a szombat, vagy a vasárnap? Te ittál valamit, amíg nem figyeltem? Vagy talán gyárilag vagy ilyen elmeháborodott?

Dezső (fensőbbségesen, mintha ő lenne a tudás őrzője): - Látom, hogy nagyon elmaradott vagy ebben a kérdésben, Terka! Tudd meg, hogy a muzulmánok pénteken pihennek, a zsidók szombaton, a többiek meg vasárnap! Kezded már érteni a történetet? Péntek, szombat, vasárnap!

Teréz: - Dezső! Ne bőszíts fel! Mióta tartozol te, akármelyik felekezethez?

Dezső (kioktatóan): - Nem tartozom, csak tiszteletben tartom! Ezért nem dolgozom se pénteken, se szombaton, se vasárnap! Mert én olyan ember vagyok, aki megadja a tiszteletet!

Teréz: - Dezső! Te olyan ember vagy, akit fejre ejtettek párszor kiskorában! (Dezső felszívja a tüdejét, az asszony bólogat, mint aki helyesel magának) Ezt az emeletes marhaságot kitalálni normális embernek egy hét alatt nem sikerülne, te meg erőlködés nélkül, mintegy elengedett kézzel ontod magadból!..Megadod a tiszteletet… Aztán böjtös időben sült húst falsz, puha kenyérkével!

Dezső: - Bűnös voltam Terka! Tudom, hogy bűnös voltam! De megvilágosodtam, és követem a fényt.

Dezső megint el akar osonni, de az asszony megint elkapja a gallérját.

Teréz: - Hohó! Hamar Dezső! Hová ilyen sietve?

Dezső: - Meg kell gyónnom a vétkeimet! Mennem kell a templomba!

Teréz: - Mész ám te a … Tudod, hová! Indíts takarítani!
Dezső: - De Terka!..

Teréz (közbevág): - Semmi de! Elég a locsogásból!! Munkára!

Dezső (elgondolkozva): - A nyugdíjasok vajon hogyan csinálják?

Teréz: - A takarítást? Elhiheted, hogy ők sem élnek koszban! De mit érdekel most ez téged? Nem vagy még nyugdíjas.

Dezső: - Még nem… De lehet, hogy megérem még a nyugdíjas kort, Teréz!

Teréz: - Ebben ne legyél biztos, Dezső! Ha azonnal nem kezdesz el tevékenykedni, úgy fejbe váglak, hogy nincs olyan orvos, nincs annyi könyörgő ima, ami segíthetne rajtad!

Dezső: - De báránykám!..

Teréz: - Tudod te, ki a te báránykád?

Dezső: - Teréz! Lásd be, hogy ez így nincs rendjén! Én szépen beszélek veled, becézlek, meg minden, te meg olyan csúnyán beszélsz… El is ment a kedvem miattad az egész takarítástól! (Sóhajt) Lemegyek a Hörpintőbe, hogy italba fojtsam a bánatom.

Szokásos jelenet: Dezső meg akar lógni, de Teréz résen van, és nem engedi.

Teréz: - Elég! Figyelj, Dezső: akarsz segíteni, vagy nem?

Dezső (készségesen): - Hát hogyne akarnék, Terikém! Hamar Dezső nem olyan ember, akire ne lehetne számítani! Csak edzenem kell.

Teréz: - Tessék?! Mit csinálnod?! Hiszen az expander látványától is izomlázad van, Dezső!

Dezső: - Nem úgy, Terikém! Nem úgy! Azt mondta a rádió, hogy fel kell készülni a nyugdíjas évekre. Arra kell edzenem! (Miközben beszél, egyre jobban belemelegedik) Figyelj! Megvan már az edzésprogramom is! Azzal kezdem, hogy megfigyelem a többi nyugdíjast, mit csinálnak a parkban olyan sokáig! Mert én amilyen örökmozgó vagyok…

Teréz (közbeszól gúnyosan): - Örökmozgó? Hozzád képest a betontömb egy akcióhős!

Dezső (folytatja, mintha nem hallotta volna): - Amilyen örökmozgó vagyok, nem bírnám egy – két óránál tovább az üldögélést. Aztán ott a piac… Oda is ki kell mennem, hogy megnézzem, hogy vásárolnak a profi nyugdíjasok. Nem ám csak végigrohannak a pultok között, mint egy gyorsvonat, és bedobálják a bevásárlókocsiba az árut, hanem szépen, megfontoltan megnézik, megkérdik az árát, és alkudoznak! Aztán megbeszélik a politikát, mesélnek történeteket arról, hogy bezzeg az ő idejükben minden sokkal jobb volt… Ezt is meg kell tanulni valahogy.

Teréz a tenyerébe temeti az arcát, de Dezső csak folytatja.

Dezső: - És ott a kártya, Terka! Gyorsan meg kell tanulnom kártyázni is! A nyugdíjasok egész nap kint verik a blattot a téren… Most mit izélsz? Ezzel a két szememmel láttam! Egész nap ott kártyáznak, meg sakkoznak! Tudsz te sakkozni, Terka? (legyint) Különben mindegy! Nőket nem láttam a sakkozók között.

Teréz felemeli a fejét, de nem szól, csak nézi Dezsőt nagyon csúnyán. Dezső észre sem veszi, folytatja.

Dezső: - Ott van még az orvos, a posta, meg az iskola. Mindenhová el kell mennem, hogy ellessem a nyugdíjas élet titkait. Télen nem fogunk fűteni, hogy gyakoroljuk, hogy lehet kijönni a nyugdíjból – ez rendben van. De mit csináljunk, hogy ne legyen több pénzünk, mint a nyugdíjasoknak?.. Megvan! Terka! Megtaláltam a megoldást: a különbözetet eliszom, és akkor pont annyi pénzünk lesz, mint ha nyugdíjasok lennénk!..

Teréz kezdi felgyűrni az ingujjat a karján, de Dezső még mindig folytatja.

Dezső: - Mi van még?.. Ááá! Igen! A kilakoltatás! Figyelj Terikém, mert nagyszerű ötletem van: leköltözünk a fáspincébe! Tisztára olyan lesz, mint ha kilakoltattak volna minket!

Teréz (lassan, tagoltan): Dezső! Menj innen!

Dezső (mint aki most eszmél): - Mit csináljak, asszony? Menjek innen?

Teréz: - Igen, menj innen! Nem bánom, hogy hová, csak ne legyél itt most egy ideig, mert, ha sokat kell még nézzem azt a háborodott fejed - bántani foglak, Dezső! Ne hozz engem kísértésbe! Menj a parkba, vagy bárhová, csak ne legyél a szemem előtt! Ami pedig az öregkorod illeti, nem kell aggódnod: ebben a percben hívom a doktort, és beadlak egy elme – szociális otthonba, Dezső! Ott majd gondot viselnek rád!

Megindul a telefon felé. Dezső utána szól.

Dezső: - De Terikém!...

Teréz (megpördül, figyelmeztetően felemeli az ujját): - Egy szót se, Dezső! Egyetlen szót se!

Kimegy a színpadról. Dezső ott marad egyedül. Kicsit tipródik, hol vigyorog, hol a szemét meresztgeti.

Dezső: - Nők!.. Nem látnak előre az időben, mind csak a jelenben él.

Vége