Emlékezetes karácsony

A hópelyhek sétálva, méltóságteljesen ereszkedtek le az utcákra, a házak tetejére. Mintha tudták volna, hogy a Szentkarácsony ünnepéhez ez illik, nem pedig a szeles, viharos hófúvás. A kedves nagy hópelyhek azt is tudják, hogy nélkülük nem igazi a szeretet ünnepe.
Nagyapám megérezte előre, hogy karácsony napjára fehérbe öltözik a táj. Az ő jóslatai általában beváltak.
A családunk boldogan készült az esti ünnepi vacsorára. Ilyen nagy ünnepeken nagyanyám vezérlete alatt készültek a finom falatok. Úgy gazdálkodott, hogy ha egész évben nélkülöztünk is, de a karácsonyesti asztalról nem hiányozhat semmi. Ilyen alkalommal a közvetlen rokonaink is nálunk ünnepeltek, és osztozkodtak az ajándékozás örömeiben. Én mint kisgyerek különösen vártam a karácsonyt. Annak örültem a legjobban, ha minél több rokon, családtag jött hozzánk. Már napokkal előtte nagy izgalomban voltam, vajon mit hoz nekem a Jézuska? Délelőtt szaloncukrot kötöztünk nagyapámmal.
- Ezt a Jézuska elviszi, míg mi vacsorázunk, (magyarázta nagyapám) és karácsonyfával, ajándékokkal együtt vacsora végére visszahozza.
Engem nagyon izgatott a dolog, sehogy sem tudtam elképzelni, hogy a Jézuska ezt hogyan csinálja? Úgy szerettem volna meglesni, de ez soha nem sikerült, mert vacsora előtt mindig nagyapával kellett mennem sétálni. Mondván, hogy végig tudjam enni a vacsorát. Persze ebben soha nem volt hiba. Így is, úgy is mindig megettem, amit elém tettek! –igen jó étvágyú gyereknek számítottam.
Most is kíváncsi voltam, hogy a Jézuska, hogy hozza ide a fenyőfát feldíszítve, és egyáltalán milyen lehet a Jézuska? .. Neki is támadtam nagyapámnak, kijelentettem, hogy nincs is Jézuska, nem hiszem amíg nem látom! Erre nagyapám mérges lett és közölte velem, hogy nem is fogok tőle semmit kapni, ha kételkedem benne.
- Nem is kell, - mondtam dacosan.
- Pedig a Jézuskának szóló leveledben úgy tudom, hogy korcsolyát kértél!
- Igen azt kértem! - de miért nem adja ő a kezembe és rögtön hozzátettem, hogy már évek óta jár hozzánk és nem találkoztam vele. Miért van ez nagypapa?
- Képzeld el kis unokám , hogy hány gyerek él a földön, és minden jó gyereknek kell vinnie karácsonyfát és ajándékokat.
- Én megértem nagyapa, de akárhogy figyelem, soha nem látom bejönni az ajtón vagy az ablakon. Pedig tavaly karácsonykor is úgy vacsoráztam, hogy félszemmel a szoba ajtót figyeltem.
- Biztos az ablakon át jött és ott is távozott!
- Az nem lehet, a mama becsukta a szoba ablak spalettáit még délelőtt, hogy jó meleg legyen a szoba.
- Pedig biztos nem figyeltél eléggé... - De a barátaim se látták a Jézuskát! - Mert ők sem figyeltek eléggé.
- Nem baj majd ma este résen leszek, mert én mindenképpen szeretnék vele találkozni.
- Hát majd meglátjuk! - mondta nagyapám.
Délutánra a vendégek megérkeztek. Én nagyapámmal étvágy csináló séta úton voltam. Hazaérkezésünk után rögtön feltűnt, hogy a keresztmamám nincs a vendégek között, csak a férje. Meg is jegyeztem, hol a keresztmama? Kérdésemre azt a választ kaptam, hogy később érkezik. Ezt megnyugodva fogadtam, mert tudtam, hogy az ő Jézuskájától is kapok ajándékot,
Anyám csodálatosan megterítette a szétnyitható konyha asztalunkat. Szépen körbe ültük. Engem úgy ültettek anyám mellé, hogy háttal legyek a szoba bejáratának.
Végre elkezdődött a vacsora, csak már túl lennénk rajta gondoltam, hogy minél előbb láthassam az ajándékaimat, s talán a Jézuskát is.
Nagyanyám először a borlevest tálalta fel én is kaptam belőle egy nagyon kicsit, mondván, ennyi nem árt meg a gyereknek. Előtte persze együtt imádkozott a család. Feltűnt nekem a nagy ájtatos csendben, hogy keresztanyám még nem jött meg és mi mégis elkezdtük az ünnepi vacsorát, a helye üres volt az asztalnál.
A rántott halból jól belakmároztam. Utána jött a töltött káposzta. Ebből is bőven ettem. Közben árkus szemmel figyeltem a szoba ajtaját!
Mikor már a bejgli evésen is túl volt a család, anyám odafordult hozzám: - Jancsikám, most felállunk az asztaltól és mindnyájan bemegyünk a szobába. Azt hiszem ott lesz a Jézuska, nagyon kérlek ha kérdezne valamit, akkor szépen válaszolj ál neki. Nem szeretném, ha szégyenkeznem kellene miattad.
- Na végre, szaladt ki a számon, anyám azonnal le is szidott érte.
Egy kis csengő hangja ütötte meg a fülemet, szívemet a torkomba éreztem, anyám megfogta kezemet és a szobába vezetett.
- Ez nem lehet igazi Kellemes meleg szobában, mennyezetig érő karácsonyfán apró gyertyák égtek. A szerényen feldíszített karácsonyfán almák, diók, sőt egy-egy narancs is lógott. A fától jobbra, a sarokban egy fehér lepedő mögött a Jézuska állt. Megálltunk előtte, aztán megszólalt egy hang.
- Jánoska, úgy hallottam, hogy jó kisfiú voltál! Igaz ez?
- Igen! - dadogtam a meglepetéstől és a félelemtől egyaránt.
- A leveledet megkaptam és a kérésedet teljesítettem, bár azt is tudom, hogy tanulni nem nagyon szeretsz. De ha megígéred, hogy többet fogsz törődni a tanulással, és még szófogadóbb leszel, akkor itt hagyom neked az ajándékokat a karácsonyfa alatt.
- I, i, - ígérem!
-J ó! Akkor most menj oda a fa alá és vedd el az ajándékaidat! Anyám még mindig fogta a kezemet, odavezetett a karácsonyfához, és a kezembe adott egy csomagot.
- Ez a tied bontsd ki!
Nagy izgalommal téptem szét a szép csomagoló papírt, aztán megláttam benne a csillogóan fénylő korcsolyát. Nem tudtam szóhoz jutni a gyönyörűségtől és a boldogságtól.
Anyám javasolta, hogy menjünk ki a konyhába, ott világosabb van és próbáljam fel, jó-e a lábamra. Örömmel fogadtam szót, és ahogy a konyhaajtó felé mentem, még egyszer a Jézuskára néztem, azt vettem észre, hogy a Jézuska egy kis párnán áll, harisnya nélkül, és a lábujjain a körmök ki vannak festve. Jé a Jézuska festi a körmeit gondoltam, akkor még semmit sem sejtve.
A korcsolya a lábamra illet, pont jó volt. Mindenki örült az ajándékoknak, az egész család boldog volt. Én a korcsolyával a lábamon idétlenkedtem ide-oda. Aztán egy kis idő múlva visszamentem a szobába azzal a tudattal, hogy a korcsolyámat megmutatom a Jézuskának, hogy pont ilyenről álmodtam. De a Jézuska már nem volt a szobában. Keresztanyámat láttam meg, éppen egy csomagot bontogatott a fa alatt.
- Jé, te keresztmama mikor jöttél meg?
- Most nem régen, volt rá a kurta válasz.
Valami motoszkálni kezdett a fejemben, - érdekes, ha most jött,
- Jé máris levette volna a harisnyáit? - a körmei is ki vannak festve! ...
Ünnepek után az első tanítási napon, karácsonyi élményeket mesélgetve elmondtam én is a Jézuskám történetét. Társaim nagyot nevettek! - és csak annyit mondtak a Jézuska körme nincs is kifestve, te kelekótya...