Nyúlpaprikás

  Egy nyári napon három geológus a Mátrába indult kiszállásra. Feladatuk a környéki fúrások megtekintése, kőzetminták gyűjtése, valamint a laboratóriumi vizsgálatokra való előkészítés volt.
  Az öreg Volga nehezen birkózott az erdei utakkal, sáros, iszapos ösvényekkel. Sötétedés után fáradtan ültek a gépkocsiba, hogy szálláshelyükre, Egerbe menjenek. Csendes este volt. A sötétség, mint egy nagy fekete ernyő borult az erdő fölé. Csak a reflektor pásztázta a kanyargós, erdei utat.
  Az egyik kanyarból kiérve egyenes szakasz következett. Ekkor pillantották meg az út közepén szaladó nyulat. A lámpa fényére sem tért se jobbra, se balra, csak futott, kissé imbolyogva. Megelőzni nem lehetett, hiába próbáltak mellette elhajtani. A nyúl pedig nem akart az árokba ugrani. Mást nem tehettek, megpróbálták középre venni, hátha elmegy felette a magas felépítésű kocsijuk. Már éppen túlhaladtak rajta, mikor koppanás hallatszott. Megálltak és kiszálltak megnézni, mi is történt?
  A kerék valóban nem ment át rajta, de az alvázhoz szerelt differenciálmű fejbe csapta a nyulat. Tanakodtak, mit csináljanak vele, mi legyen a további sorsa ennek a szép példánynak. Haza még nem indultak, a csomagtartóban megbüdösödne. Aztán ki tudná egyáltalán megnyúzni, elkészíteni? Az árokba hajítani sajnálták. Különböző javaslatok hangzottak el, amiből legjobbnak az tűnt, hogy el kellene készíteni nyúlpaprikásnak. De ki csinálja meg? A vezető közben betette a csomagtartóba a vita tárgyát, képező nyulat. Mentek tovább a Mátrán át s úgy döntöttek, hogy az első embernek, akivel találkoznak, odaadják. Hátha örömet szereznek vele.
  Fogytak a kilométerek, de senkit sem láttak. A falvakban mindenütt sötétség. Az egyikben megálltak a vendéglő előtt. Ajtaján lakat, s még valami felirat, amit el sem olvastak. Más megoldást nem találva, azaz ötletük támadt, hogy amelyik kaput nyitva találják, oda beviszik a nyulat... Kezükben lóbálva jártak kapuról-kapura, de mindegyik zárva volt. Még fény sem szűrődött ki sehonnan. Mint egy kísértet falu!...
  Végre a sokadik portánál az udvari ajtó nyitva volt. Kutya sehol. Az idő későre járt, zörgetni nem akartak, csak letették a nyulat az ajtó elé. A sofőr a hold fényénél megírt egy cédulát a következő szöveggel. Jó reggelt kíván önöknek három geológus. Ezt a nyulat késő este baleset érte. Ha lennének szívesek, elkészíteni nyúlpaprikásnak az egész család részére, s ha jutna belőle pár falat nekünk is. Holnap délután erre jövünk és megnézzük, mi lett a nyuszi sorsa? Köszönettel és üdvözlettel három geológus."
  A cédulát a nyúl fülébe dugták és ezzel befejezettnek tekintették az ügyet  másnap délutánig. Aztán irány Eger, mert még valamit pihenni is kell.
  Másnap korán reggel a kis parasztház ajtaján belül morgás, lökdösődés támadt.
  – Mi ez mama? Mi lett ezzel a külső ajtóval? Nem akar nyílni.
  – Hányszor mondtam már, hogy kenj rá egy kis faggyút, de mindent elfelejtesz! Öt éve itthon vagy nyugdíjban, s még egy ajtót sem tudsz megkenni,
  – Ne lamentálj, inkább segíts kitolni... Nézd, valami dög hever itt! Ez egy döglött vadnyúl, hogy kerülhetett ide?
  A házigazda lábával odébb taszította, mikor kiesett a nyúl füléből a cédula... Lassan végigolvasta, majd felderült az arca.
  – Hallod-e? Vendégeink lesznek, mama!
  – Ki a fene?
  – Hát geológusok.
  – És az micsoda?
  – Majd meglátod. Én mindenesetre megnyúzom a nyulat. Itt a levél hozzá, olvasd el. A többi a te dolgod. Én meg hozok egy kis bort a kocsmából.
  – Vöröset mert az kell a nyúlpaprikás alá.
  A három geológus fáradtan és felizgatott gyomorral indult vissza a Mátrából. Reggel óta csak a nyúlpaprikás volt a téma. Egyikük nagyon pesszimista volt. Lehet, hogy reggelre a kutyák széthúzgálták a nyulat? Vagy a házigazdák nem is értenek a nyúl elkészítéséhez. A gépkocsivezető szólt közbe.
  – Melyik faluban is voltunk a múlt éjjel?
  – Hát a hegy után az első.
  – Melyik hegy után?. A Mátra csak hegyekből és völgyekből áll.
  Ez már vészesen komoly volt. Hárman háromfelé nézegettek a kocsi ablakán át, hátha felismernek valamit az előző éjszakai szuroksötétségből. De csak kedves, virágos portákat láttak, számukra szinte egyformákat. Kezdte kiverni őket a melegség. Mikor a harmadik falucskán mentek keresztül, szemük majd kiesett a figyeléstől. Végül közös megegyezéssel megálltak és kiszálltak a kocsiból. Beleszagoltak a levegőbe. Majd ötven méterrel odébb megismételték ugyanezt. Így araszoltak végig a falun. Végül az utolsó előtti épületnél egyikük felkiáltott.
  – Nyúlpaprikás szagot érzek!
  Beugrottak az autóba, leeresztett ablakkal indultak tovább. Végre helyben voltak. Itt volt legintenzívebb az ételszag. Éhesen, fáradtan, izgatottan a vélt és valós szagoktól, libasorban vonultak be a házba. Az ajtóban barátságos kézfogás, bent terített asztal, vörösbor várta őket.
  Elmesélték a nyuszi történetét. A háziak jót nevettek a geológusok leleményességén, s megígértették velük, hogy feltétlenül újra eljönnek. Amikor késő este elbúcsúztak, akkor jutott eszükbe, hogy nem kérdezték meg a falu nevét, az utca és házszámot sem. Legközelebb, hogy találnak ide?..

  De hiszen minden nap nem főhet nyúlpaprikás a lábosban!...