Szolidaritás magyar módra

SZOLIDARITÁS MAGYAR MÓDRA


    Ez az eset is az 50-es villamoson történt.
A már az utasokkal megtelt szerelvény a határúttól elindulva
 a szokásos tempójában haladt. Én a kocsi belsejében találtam kapaszkodó lehetőséget. Itt megálltam, abban a reményben, hátha valaki leszáll, és ülőhelyhez jutok.
  A kispesti piacot elhagyva vettem észre egy termetes asszonyságot, ki a kocsi közepe felé tolakodott. Majd megállt, szép lassan körbenézett, majd a zsebébe nyúlt és egy ellenőr feliratú karszalagot vett elő, melyet rögvest a bal karjára húzott.
 Kérném a menetjegyeket, igazolványokat felmutatni, szólt egy kissé emelt hangnemben. Köszönöm, köszönöm! Majd az egyik fiatal nő jegyét vette a kezébe. Forgatta jobbra, balra nézegette egy ideig, aztán teljesen szembefordult a hölggyel. És elmagyarázta, hogy a jegye, már lejárt, érvénytelen. Az utas csak hallgatta, és mikor szóhoz jutott angolul válaszolt a nem értett szövegre. Mikor meggyőződött, hogy az ellenőr sem érti az angol nyelvet a mellette álló barátnőjéhez szólt angolul, bólogatnak, beszélgetnek, majd a fiatal hölgy közli, hogy a barátnője angol és nem érti, amit magyarázott neki.  Akkor legyen szíves, tolmácsolja, hogy a jegye lejárt, érvénytelen!
  – Nézze, kérem, nem vagyok tolmács, ez a maga ügye, intézze el, ahogy tudja! Különben sem avatkozom bele, én nem értek a menetjegyekhez. Mondhat, amit akar. Az utasok kezdtek felfigyelni az egyre hangosabb vitára. – De kérem csak, azt mondja meg a hölgynek, hogy másik jegyet vegyen elő, biztos van másik jegye is.
  – Mondtam már, hogy nem vagyok tolmács! Mutogassa el maga, ha nem tanult meg angolul.
Az utasok csak hallgatták a fiatalnő szemtelen modorú kijelentéseit. Nem szólt bele senki. Mindenki a fejleményeket várta. Hátha mégis kedve lenne tolmácsolni az angol ismerősének. Már, már, azt hitte az ellenőr, hogy csak teljesíti kérését a magyar nő, de erre hiába várt, mert csak összenevetgéltek és nem történt semmi.
  Az ellenőrnő arcát elfutotta a méreg, és kiabálni kezdte, hogy szép kis magyar nő maga, ha még erre sem kérheti meg egy hivatalos személy. A következő megállóban a vezetőnek szólt az ellenőr, így a szerelvény nem indult el. Most már az utasok is közbe léptek és leparancsolták a két nőt a villamosról. Így kénytelenek voltak leszállni. Hogy utána mi történt azt nem tudom, mert én tovább utaztam. De a kocsiban, még sokáig arról beszéltek az utasok, főleg a férfiak, kötelezhető ilyen esetben az illető tolmácsolásra, vagy nem.
A vélemények megoszlottak. Ilyen is volt, olyan is volt.
Minden esetre szép a szolidalítás, de ne az utasok kárára!  
   Én arra is gondoltam, hogy az angol lány valójában magyar lehetett, csupán csak kíváncsiak voltak, vajon ilyen esetben, mit tesz az ellenőr?