Babaszék


   A minap úgy alakult a családi helyzet, hogy ‑ mint gyakorló nagypapa ‑ délelőtt én menjek el az óvodába, és fizessem be a következő kétheti ebédpénzt. „A nagypapa úgyis ráér!” jelszóval indítottak utamra.
   Hogy mennyit kell fizetni, azt a lányom sem tudta, mert az oviban „más és más tarifával” számoltak. Így, hát jól felkészülve, egy tízezressel a zsebemben mentem jócskán a megadott idő előtt, az óvodába.
   Korábbi érkezésem fő oka, az volt, hogy ne kelljen a befizetők sorában várakoznom, „mivel úgyis ráérek!”, tehát siettem!
   Kicsit korán jött a bácsi, de nem baj, tessék leülni, míg a kolleganőm megjön! – fogadott kedvesen az egyik dadus, s ezzel máris elém tolt egy babaszéket. Egy darabig néztem a széket, de ennek az udvarias, „tessék leülni” kínálásnak nem tudtam, ellenállni; arra gondolva, hogy már bizony jóval több, mint egy félévszázada nem ültem óvodás székben. Szinte vonzott a lehetőség. Igenis, újra óvodás leszek! Nemsokára, úgyis ott a helyem! A dadus azonnal magamra hagyott, mint aki nem akar szemtanúja lenni a babaszéken való elhelyezkedésemnek.
   Megfordultam, hogy háttal legyek a széknek, de így nem láttam a széket. A széles hátsóm valahogy mindig takarta azon részét, ahova ülnöm kellett volna. Igen rájöttem a nagykabátom az oka. Azonnal levettem. „Nem fogsz ki rajtam te babaszék!” A kabátomat gyorsan felakasztottam a babafogasra, de kár volt, mert gyorsan a földre került. Na, így próbáltam beleülni. Ez megint nem ment. Valami baj van! „Aha, a zakóm az oka! Azt is levettem, látva a nagykabátom sorsát, egyszerűen a földre dobtam, hiszen teljesen mindegy ennek a zakónak, hogy földön fekszik, vagy babafogason lóg!. De mintha a zakóm is látni szeretné, hogy most mi következik.
   Némi töprengés után, lehajolva a két nadrágszáram közé becéloztam a babaszéket, és szép lassan beleereszkedtem. A kisszék hangos recsegéssel fejezte ki nemtetszését, de már késő volt, benne voltam.
   Nagy igyekezetem közepette nem is vettem észre, hogy több gyerek aggodalmas, de vigyori képpel szemlélte teljesítményemet. Úgy láttam, néhányan a széknek drukkoltak, hogy ne törjön össze, de a fiúk többsége nekem szurkolt a nem mindennapi látványhoz. Most azért is gyereknek érzem magam!
   – Menjetek csak játszani, gyerekek, nincs itt semmi érdekes, az óvó néni biztosan keres már benneteket!
   – Nem keres! ‑ szólt egy kisfiú, az óvó néni a konyhán melegíti az ebédet.
   – Ez igen, te mindent tudsz, okos fiúcska vagy!
   – Gergő nem okos, csak sokat beszél, az okos én vagyok! Apukám szokta mondani, hogy én vagyok a papa okos kislánya.
   – Hát persze, te is okos vagy! – Válaszoltam.
   – Tessék nekem mesét olvasni! – Itt a könyvem, ugye milyen sok állat van benne.
   – Inkább nekem, tessék mesét olvasni! Ebben a könyvben van igazi rakéta, meg földön túli gyerek, de van még benne holdjáró is, és sok-sok vadember meg ősállat.
   – Nincs nálam a szemüvegem, próbáltam tiltakozni.
   – A papám sem hord szemüveget, mégis olvas mesét.
   – Gyerekek, gyertek ebédelni.
   Na ezt megúsztam! Nagy lárma közepette folyt az ebédeltetés. Én kihasználva, hogy nem figyel rám senki, próbáltam magamat a babaszéktől megszabadítani. Már-már majdnem felálltam, mikor kinyílt az ajtó, és legnagyobb megdöbbenésemre két nő lépett be rajta. Nevetséges figura lehettem, mert, a hátsomon a babaszékkel, kétrét görnyedve, akartam udvariasan köszönni, de ahogy észrevették groteszk helyzetemet, nevetni kezdtek, azaz csak akartak. Hirtelen komolyra váltották arc mimikájukat, és szinte mérgesen mondta az egyikük.
   ‑ Látja anyuka, milyen emberek vannak! Képesek beleülni az óvodások székébe, így teszik tönkre a drága bababútorainkat. Nem győzzük cseréltetni!
   ‑ Felháborító,! ‑ volt a válasz, de továbbra is engem figyelt, hogyan oldom meg vajon a székből való kiszállás nehézségét.
   Mondanom sem kell, vért izzadtam a széktől is, meg a kellemetlen megjegyzések súlyától is. De talán még az izmaim is megduzzadhattak, mert éreztem, hogy még jobban beledagadtam a székbe. Az anyuka kedves volt, látva tehetetlenségemet, segítségemre sietett, nem úgy, mint az óvónő, aki még mindig hangoztatta nemtetszését, és legszívesebben a pokolba küldött volna, székestül együtt. De a jó indulatú anyuka hátam mögé állt, egyik kezével megfogta a szék karfáját, másikkal megtámasztotta a hátamat, és egy erőteljes rántással megszabadított kellemetlen helyzetemtől.
   Mindezek után, vérvörös arcom a honom alá dugva álltam, és bűnbánó tekintettel, remegő hangon, mondtam, ha azt egyáltalán lehet hangnak nevezni, ami kibuggyant a számon: ‑ Köszönöm anyuka! – majd aggodalmas hangon az óvónőnek: fi fizetni szeretnék!
   – Várjon egy kicsit, a hölgy jobban siet, neki nincs ideje játszani, biztos még ezer dolga van! Mi mást tehettem, ugyan olyan kicsire préselve magamat, mint az imént, hátrahúzódtam, és vártam, hogy ezek után mikor léphetek elő kérésemmel!
   – Na, jöjjön közelebb! Kinek a dédije tetszik lenni? Még nem láttam itt a bácsit?
   Nem mertem megszólalni, inamba szállt a bátorságom.
    ‑ Mondjam meg az unokám nevét? – Így morfondíroztam magamban, hogy aztán öt vegyék elő, amiért ilyen nagypapával áldotta meg a mindenható?! Ezt a felelősséget nem vállalhattam magamra! Arra nem is mertem ezek után gondolni, hogy elővegyem a tízezrest. Úgyis elküldött volna, „mivel nyugdíjas vagyok, tehát ráérek!” ‑ menjek, váltsam fel valahol a pénzt. Annyit sikerült azért kipréselni magamból:
   ‑ Csak azt tessék megmondani hányadikáig lehet a kis unokámnak az ebédjét, befizetni?
   – Miért nem nézi meg az ajtót?! ‑ förmedt rám az óvónő, ott nagybetűkkel ki van írva!
   ‑ Hát nem könnyű nagypapának lenni!